email a friend
printable version
LC
Wilson's Phalarope Steganopus tricolor

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 3,820,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 5,950,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.7 - - -
Trend justification: This species has undergone a small or statistically insignificant increase over the last 40 years in North America (data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Anguilla (to UK) Vagrant Extant      
Antarctica Vagrant Extant      
Antigua and Barbuda Vagrant Extant   Yes  
Argentina Native Extant      
Australia Vagrant Extant      
Bahamas Vagrant Extant      
Barbados Native Extant   Yes Yes
Belgium Vagrant Extant      
Belize Native Extant      
Bermuda (to UK) Vagrant Extant      
Bolivia Native Extant      
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Vagrant Extant      
Brazil Native Extant      
Bulgaria Vagrant Extant      
Canada Native Extant Yes   Yes
Cayman Islands (to UK) Vagrant Extant      
Chile Native Extant      
Colombia Native Extant      
Costa Rica Native Extant   Yes  
Côte d'Ivoire Vagrant Extant      
Curaçao (to Netherlands) Vagrant Extant      
Czech Republic Vagrant Extant      
Denmark Vagrant Extant      
Dominica Vagrant Extant      
Dominican Republic Vagrant Extant      
Ecuador Native Extant   Yes  
El Salvador Native Extant      
Estonia Vagrant Extant      
Falkland Islands (Malvinas) Vagrant Extant      
Finland Vagrant Extant      
France Vagrant Extant      
Germany Vagrant Extant      
Greece Vagrant Extant      
Grenada Vagrant Extant      
Guadeloupe (to France) Vagrant Extant     Yes
Guatemala Native Extant      
Haiti Vagrant Extant      
Honduras Native Extant      
Iceland Vagrant Extant      
Ireland Vagrant Extant      
Italy Vagrant Extant      
Jamaica Native Extant   Yes Yes
Japan Vagrant Extant      
Latvia Vagrant Extant      
Martinique (to France) Vagrant Extant      
Mexico Native Extant      
Montserrat (to UK) Vagrant Extant      
Morocco Vagrant Extant      
Namibia Vagrant Extant      
Netherlands Vagrant Extant      
New Zealand Vagrant Extant      
Nicaragua Native Extant      
Norway Vagrant Extant      
Oman Vagrant Extant     Yes
Panama Native Extant      
Paraguay Native Extant      
Peru Native Extant      
Portugal Vagrant Extant      
Puerto Rico (to USA) Native Extant   Yes Yes
Sint Maarten (to Netherlands) Vagrant Extant      
South Africa Vagrant Extant      
South Georgia & the South Sandwich Islands Vagrant Extant      
Spain Vagrant Extant      
Sri Lanka Unknown Extant      
St Kitts and Nevis Vagrant Extant      
St Lucia Vagrant Extant      
St Pierre and Miquelon (to France) Vagrant Extant     Yes
St Vincent and the Grenadines Vagrant Extant      
Suriname Native Extant      
Sweden Vagrant Extant      
Trinidad and Tobago Vagrant Extant      
Turkey Vagrant Extant      
Turks and Caicos Islands (to UK) Vagrant Extant      
United Kingdom Vagrant Extant      
United States Minor Outlying Islands (to USA) Native Extant      
Uruguay Native Extant   Yes  
USA Native Extant Yes    
Venezuela Native Extant      
Virgin Islands (to UK) Native Extant   Yes Yes
Virgin Islands (to USA) Native Extant   Yes Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Reserva de Uso Múltiple Bañados del Río Dulce y Laguna Mar Chiquita site factsheet
Chile Monumento Natural Laguna de los Cisnes site factsheet
Ecuador Ciénaga de La Segua site factsheet
Ecuador Humedales de Pacoa site factsheet
Ecuador Lagunas de Ecuasal-Salinas site factsheet
Paraguay Lagunas Saladas - Riacho Yacaré site factsheet
USA Bear River Bay UT02 site factsheet
USA Farmington Bay site factsheet
USA Gilbert Bay/South Arm site factsheet
USA Ogden Bay site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Boreal suitable breeding
Grassland Temperate major breeding
Marine Intertidal Mud Flats and Salt Flats suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Saline, Brackish or Alkaline Lakes major non-breeding
Altitude 0 - 2500 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Steganopus tricolor. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Scolopacidae (Sandpipers and allies)
Species name author (Vieillot, 1819)
Population size mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 3,820,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species