email a friend
printable version
LC
Bobolink Dolichonyx oryzivorus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 905,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 905,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.9 - - -
Trend justification: This species has undergone a small or statistically insignificant decrease over the last 40 years in North America (data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Antigua and Barbuda Native Extant        
Argentina Native Extant        
Aruba (to Netherlands) Native Extant        
Bahamas Native Extant        
Barbados Native Extant        
Belize Native Extant     Yes  
Bermuda (to UK) Native Extant        
Bolivia Native Extant        
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant        
Brazil Native Extant        
Canada Native Extant Yes      
Cayman Islands (to UK) Native Extant        
Chile Native Extant        
Colombia Native Extant        
Costa Rica Native Extant   Yes    
Cuba Native Extant        
Curaçao (to Netherlands) Native Extant        
Dominica Native Extant        
Dominican Republic Native Extant        
Ecuador Native Extant        
France Vagrant Extant        
French Guiana Native Extant        
Gibraltar (to UK) Vagrant Extant        
Greenland (to Denmark) Vagrant Extant        
Guadeloupe (to France) Vagrant Extant     Yes  
Guatemala Native Extant        
Guyana Native Extant        
Haiti Native Extant        
Honduras Native Extant        
Ireland Vagrant Extant        
Italy Vagrant Extant        
Jamaica Native Extant        
Martinique (to France) Native Extant        
Mexico Native Extant        
Montserrat (to UK) Native Extant        
Nicaragua Native Extant        
Norway Vagrant Extant        
Panama Native Extant        
Paraguay Native Extant        
Peru Native Extant        
Portugal Vagrant Extant        
Puerto Rico (to USA) Native Extant        
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant        
St Kitts and Nevis Native Extant        
St Lucia Native Extant        
St Martin (to France) Vagrant Extant     Yes  
St Pierre and Miquelon (to France) Native Extant Yes   Yes  
St Vincent and the Grenadines Native Extant        
Suriname Native Extant        
Trinidad and Tobago Native Extant        
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant        
United Kingdom Vagrant Extant        
USA Native Extant Yes      
Venezuela Native Extant        
Virgin Islands (to UK) Native Extant   Yes    
Virgin Islands (to USA) Native Extant   Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina San Javier site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Temperate major breeding
Grassland Temperate major non-breeding
Savanna Moist suitable non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Dolichonyx oryzivorus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/09/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/09/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Icteridae (New World blackbirds)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 905,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species